See other templatesSee other templates

czekoladowe ciasto z burakami

Znakomite, mega czekoladowe ciasto. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny.

Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375g ugotowanych i obranych buraków
  • 300ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kakao
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady (dałam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać keksówkę mąką bezglutenową). Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 15min. w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1godz. i 45min. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po 1godz. pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Kolejno wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker Bakery, nr 1, 2013”. Zmniejszyłam ilość cukru i dodałam polewę. W oryginalnym przepisie było 375g cukru.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

Go to top